Phoenicz Ajatuksia pohjoisesta etelään

Ajatuksia kansainvälisyydestä

Kuvitelkaapa tämä tilanne. Naapurissa asuu eri kieltä puhuvia ihmisiä. Heillä on myös eri tapoja tehdä asioita. He ovat enimmäkseen harmittomia, mitä nyt joskus saattavat tehdä arkisia asioita tai juhlia omien tapojensa ja perinteidensä mukaisesti. Muutoin he elävät elämäänsä, kuten odottaa voi.

Muu naapurusto ei ymmärrä näiden ihmisten tapoja. He kokevat toisten jokapäiväisen elämän uhkaksi omalle elämälleen. Parempi kai olisi, jos hommattaisiin porukalla heidän tontti pois, niin muuttaisivatpahan ainakin kauemmaksi, ja saataisiin sopiva tila vaikka yhteiselle grillikodalle.

Laaja naapurusto sopii vielä keskenään, että tuo porukka hoidettaisiin isolla joukolla, jos se aiheuttaa "ongelmia". "Ongelmien hoitamisen" sijaan, kysykää vaan reilusti, miksi naapurin koira tekee tarpeensa juuri minun tontin eteen. Ehkä se on tehnyt niin jo ennen kuin rakensit talosi. Pyydä vaan reilusti viemään koira muualle tarpeillensa, mutta anna sen silti käydä lenkillä.

Kääntäkää tämä koko asettelu nyt niin päin, että olet itse se vierasta kieltä puhuva "outo naapuri".
Ymmärsitkö? Vie nyt tämä tilanne suureen maailmaan. "Vieraskielisiä ihmisiä" asuu kivenheiton päässä "naapurustojen" rajoista. "Naapurustot" pitävät hampaisiin asti aseistettuja joukkoja rajoillansa, jottei kukaan tulisi luvatta heidän "tontille"uhkaamaan totuttuja tapoja. Joskus kysymisellä saavutetaan paljon, mutta liian monesti ymmärrys loppuu.

Me kaikki tarvitsemme  toisiamme. Suomi tarvitsee jokaista naapuria kauppakumppaniksi.
Kauppakumppaneita tarvitaan myös kauempaa, koska kotimarkkinamme ovet todella pienet. Tarvitsemme myös uutta näkökulmaa moniin asioihin. Erilaisuuden pelko synnyttää helposti väärää informaatiota, jonka pelokkaat ottavat riemurinnoin totuutena vastaan. Hyvät lähinaapurini - tieto ei lisää tuskaa. Kielitaito ja vieraiden kulttuurien ymmärtäminen helpottaa elämää globaalissa yhteiskunnassamme monin tavoin. Kansainvälisyys on ymmärtämistä.

Imagine.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat