Phoenicz Ajatuksia pohjoisesta etelään

Sosiaalinen kierrätyskeskus

12.12.2013 Facebookiin ilmestyi avunpyyntö vapaaehtoistyöntekijältä: "Kävin juuri vierailulla perheessä, jolla ei ole yhtään mitään. Vain yksi pikkuruinen lamppu asunnon nurkassa, yksi yhteinen patja lapsille, äiti nukkuu matolla. Lapsilla on yhteinen nukke ja muutama muovilautanen leluina."

Avun tarjouksia ilmestyi pitkin päivää kymmeniä, mikä on todella mahtavaa. Avunpyynnön perheen luvalla esittänyt vapaaehtoinen lupautui koordinoimaan koko härdellin - siinä kyllä tekemistä riittääkin, varsinkin kun missään ei ole tiloja, joihin kaikki tavarat voisi tuoda, vaan kaikki lahjoitustavarat pitäisi saada jotakuin yhden päivän aikana sekä avustajalle että oikeaan kohteeseensa.

Ovatko tällaiset perheet oikeastikin vain hädän huomanneen ulkopuolisen henkilön avunhuudon varassa? Voisiko ajatella (ja toimia sen eteen), että esim. kierrätyskeskus tekisi yhteistyötä ensi- ja turvakodin, sosiaalitoimen ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa, joilla on mahdollisuus "ottaa koppi" tämän tyyppisen hätäavun tarvitsijoita ajatellen? Perheen vanhempi ei ole välttämättä työtön syrjäytyjä, joka ehtisi kierrellä luukulta toiselle. Hän voi olla myös montaa työtä tekevä erittäin väsynyt ihminen, jolla ei kertakaikkiaan enää riitä töiden jälkeen voimat eikä aika muuhun kuin arjen pyörittämiseen.


Kierrätyskeskuksen tuotteethan ovat lahjoitustavaraa - aivan kuten tässä keräyksessäkin perheelle toimitettavat tavarat. Kun mitään ei ole, niin käytetty on ehdottomasti tyhjää parempi! Ensi- ja turvakoti ja muut sosiaaliset toimijat toimisi tässä yhteydessä hyvin pienellä vaivalla sekä tiedonjakajana tyhjän päälle jääneille että se voisi myös antaa kupongin, jolla avun tarvitsija voisi hakea kierrätyskeskuksesta kohtuullisen määrän tarvitsemiansa tavaroita veloituksetta. Vapaaehtoisten kuljetusapuverkostokin voisi tulla kysymykseen.

Erään asiantuntijan laskelman mukaan uuden kodin perustaminen tyhjästä vie talouden kuralle vähintään kahdeksi vuodeksi, joten jokainen voi miettiä, minkälaisia positiivisia sidonnaisvaikutuksia tästä seuraisi, mutta näin lyhykäisyydessään - nyt on toiminnan aika. Tarvitaan helppo, nopea ja erittäin matalakynnyksinen ja ketään tuomitsematon tapa saada apua. Tämä perhe ei ole tilanteensa kanssa yksin!

(julkaistu Sanomalehti Kalevassa joulukuussa 2013)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat