*

Phoenicz Ajatuksia pohjoisesta etelään

Suomen sairastuttava propaganda

Törmäsin sattumalta edelleen suositukseen, jonka mukaan kaikkien pitäisi syödä täysviljatuotteita

6-9 annosta, eli esimerkiksi leipäviipaletta päivässä. Mielenkiinnon vuoksi vilkaisin

täysjyväruispalapussia. Suositusten täyttäminen vaatisi syömään yhdeksän leivän pussista

päivittäin puolet. Kilokaloreina mitattuna tämä tarkoittaa 615 kaloria, mikä on kolmasosa

melko tavanomaisesta 1800 kcal päivittäisestä energian tarpeesta.

Tarkastellessa ravintoympyröitä vuosikymmenten varrelta voimme huomata, että viljatuotteiden

osuus on kaksinkertaistunut jopa 1980-lukuun verrattuna. Onkohan ihmisen elimistö muuttunut

samassa ajassa noin paljoa, vai onko Leipätiedotus saanut tässä edunvalvontaryhmänsä tahdon

tehokkaasti läpi?

 

On sanomattakin selvää että vain harva syö leipää kuiviltaan. Ravintorasvan käyttäminen

leivän päällä lisää suositellun päiväannoksen kalorimäärää vähintään 150:llä. Lisukkeiden

määrä harvoin jää kuitenkaan rasvaan, jolloin on huomioitava myös päivittäinen

suolan saantisuositus, 5 g. Pelkistä leivistä suolaa saa lähes 3 g. Juustoviipale jokaisen

leivän päällä lisää suolan saantia 4,5 grammaan. Huomioiden vielä rasvan suola, suositus

on ylittynyt jo lähes grammalla, eikä päivän muita ruokia ole vielä edes syöty.

 

Päivän lehdessä vaadittiin ihmisiä ottamaan entistä enemmän vastuuta omasta terveydestään.

Monet ihmiset ovat tämän tehneet ja luopuneet leivästä osittain tai kokonaan

kuitupitoisten kasvisten ja palkokasvien hyväksi. Nämä ihmiset kertovat lähes poikkeuksetta

olonsa parantuneen kaikin tavoin. Heidän painonsakin on kenties pudonnut, ja osa on jopa

voinut luopua lääkityksistään veriarvojen normalisoiduttua "itsestään".

 

Tämän suuntaisista tutkimustuloksista puhuttaessa suomalaiset ravintoasiantuntijat kommentoivat yleensä,

etteivät tulokset päde suomalaisiin. Kertokaapa asiantuntijat, poikkeaako suomalainen

ihminen niin paljon kaikista muista maailman kansoista, että esim. Yhdysvalloissa täysjyväviljojen

päivittäinen saantisuositus kaikki ikäryhmät ja sukupuolet huomioiden on keskimäärin 5 annosta?

Näissä maissa ravintoasiantuntijat ovat jo tunnustaneet toisenlaisten ravintosuositusten

merkityksen esim. diabeteksen hoidossa. Ruokaympyrän muutoksen myötä olemme nähneet muutoksia myös ylipainoisten, sydän- ja verisuonitautisten ja 2-tyypin diabetesta sairastavien määrässä. Onko Suomella varaa nykyiseen leipäpropagandaan?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat