Phoenicz Ajatuksia pohjoisesta etelään

Vanhoilla konsteilla uusia tuloksia?

Vastuullinen päätöksenteko. Tästä lausahduksesta on tullut lähes synonyymi "pakollisille" lisäleikkauksille. Samaa vastuullisuutta olemme nähneet harjoitettavan jo niin kauan, etteivät nuoremmat sukupolvet ole muusta kuulleetkaan. On päivänselvää, että tyhjästä on huono nyhjästä, mutta peruspalvelut ovat jo kuitenkin niin loppuun leikattuja, että olisi korkea aika siirtää mietinnän painopiste siihen, mistä saamme lisää rahaa.

Minä ehdotan kahta asiaa. Ensinnäkin Oulun kaupungin alueesta on kehitettävä sekä kotimaisia, mutta ennen kaikkea kansainvälisiä yrityksiä houkutteleva kaupunki. Tietoa Ouluun sijoittumisesta on oltava helposti saatavilla, ja käytännön asioiden on toimittava helposti. En haluaisi nähdä enää ainuttakaan uutista, jossa yrittäjä kertoo, ettei kaupunkimme yli 3000 km2 maa-alueelta ole löytynyt yritykselle sopivaa tonttia. Tällä hetkellä Kempele vetää jatkuvasti Oulua pidempiä tikkuja. Lisäksi kannustan kaupunkia tarttumaan suoraan työllistäviin investointeihin ja asennoitumaan etsimään ratkaisuja, jos yrityksen tarpeet ovat ristiriidassa ympäristön tai yhteisön toiveiden kanssa. Meillä ei ole varaa torpata uusien työpaikkojen syntymistä.

Toiseksi haluaisin puuttua kaupungin käyttämien ostopalveluiden valintaan. Julkisissa hankinnoissa pitäisi antaa huomattavasti suurempi painoarvo palveluntarjoajan täydelle kotimaisuudelle. Etenkin kaupungin perintätoimessa (ostopalvelu) monikansallisen yrityksen käyttö on eettisesti kestämätöntä, koska kyse on perimmiltään valtion rahojen siirrosta Suomen rajojen ulkopuolelle. Näin tapahtuu, koska perintätoimen asiakkaaksi joutuvat yleensä pienituloisimmat kuntalaiset, joiden toimeentulo on valtion maksamien avustusten varassa. Suomen yritysverotus ei nimittäin houkuttele jättämään yrityksen verotettavaa tuloa Suomeen, mikäli yrityksellä on mahdollisuus tehdä vähennyksiä esim. konsernilainoina ulkomaiselle emoyhtiölle. Täysin kotimainen palveluntarjoaja ei voi toimia edellä mainitulla tavalla, jolloin verorahat jäävät Suomeen ja palveluiden tuottamiseen. Mm. Rovaniemi ja Salo ovat jo ymmärtäneet tämän asian. Nyt on Oulun vuoro.

 

Julkaistu sanomalehti Kalevassa 28.3.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat