*

Phoenicz Ajatuksia pohjoisesta etelään

Kaikki blogit puheenaiheesta Leipä

Leivän hinnan jakautuminen on vinoutunutta

Suomalaisen maataloustuottajan osuus leivän hinnasta on vaivaiset 4 prosenttia. Jokin on pahasti silloin pielessä. Teollisuuden osuus leivän hinnasta on 54 prosenttia ja kaupan osuus 30 prosentin luokkaa. Miten on mahdollista, että leivän tuotantoketjussa suurimman työn tekevä maanviljelijä saa omasta raaka-aineestaan vähiten? Luulisi siinä kotimaisen maanviljelijän olevan itsekunnioituksen huipulla, kun hänen työtään arvostetaan näin paljon. Tavallisen kotimaisen ruokaviljan viljely on Suomessa toivottoman huonolla tolalla.

Suomen sairastuttava propaganda

Törmäsin sattumalta edelleen suositukseen, jonka mukaan kaikkien pitäisi syödä täysviljatuotteita

6-9 annosta, eli esimerkiksi leipäviipaletta päivässä. Mielenkiinnon vuoksi vilkaisin

täysjyväruispalapussia. Suositusten täyttäminen vaatisi syömään yhdeksän leivän pussista

päivittäin puolet. Kilokaloreina mitattuna tämä tarkoittaa 615 kaloria, mikä on kolmasosa

melko tavanomaisesta 1800 kcal päivittäisestä energian tarpeesta.

Tarkastellessa ravintoympyröitä vuosikymmenten varrelta voimme huomata, että viljatuotteiden

Leipä on rahaa

Edellisessä puheenvuoron kirjoituksessani aloitin taas tätä maalaisjärjen talouden pohdintaa.

Ja sain vain yhden kommentin, jossa lukija ei ymmärrä, ehkä, oletan, että maailmassa on kaksi kerrosta taloutta.

Reaalitalous on jäämässä keinottelutalouden jalkoihin, Ja sen väliin jäävät työn tulokset osakkeina, ovat myös vaarassa. Ne osakkeet ns. edustavat kansakunnan yhteistä varallisuutta.

 

Olen esittänyt yksinkertaisen kysymyksen, mitä raha on. Kukaan ei vastaa.

 

Haluan aloitta keskustelun siitä, mitä se oikeasti edustaa.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä