Phoenicz Ajatuksia pohjoisesta etelään

Kaikki blogit puheenaiheesta Monikansalliset yritykset

Olipa kerran yritys

Olipa kerran suomalainen yritys. Vuosikymmenten saatossa tämä yritys oli kasvanut suureksi pörssiomisteiseksi toimijaksi ja vakiinnuttanut valtakunnallisen aseman niin omalla toimialallaan, kuin asiakaskuntansa keskuudessa. 

Omistajanvaihdoksen jälkeinen uusi yhtiöhallitus oli päättänyt kutsua luoksensa tuottavuuskonsultteja, tavoitteenaan trimmata yrityksen rakennetta ja toimintaa 'kansainvälisen kilpailukyvyn' turvaamiseksi. Tunnelma neuvottelupöydässä oli tiivis ja ideoita riitti työstettäväksi asti.

Vanhoilla konsteilla uusia tuloksia?

Vastuullinen päätöksenteko. Tästä lausahduksesta on tullut lähes synonyymi "pakollisille" lisäleikkauksille. Samaa vastuullisuutta olemme nähneet harjoitettavan jo niin kauan, etteivät nuoremmat sukupolvet ole muusta kuulleetkaan. On päivänselvää, että tyhjästä on huono nyhjästä, mutta peruspalvelut ovat jo kuitenkin niin loppuun leikattuja, että olisi korkea aika siirtää mietinnän painopiste siihen, mistä saamme lisää rahaa.

Sonera enää Telia Companyn Suomen myyntikonttori

On ollut surullista nähdä Soneran taival innovatiivisesta ja uutta tuottavasta yrityksestä Telia Companyn talutusnuorassa olevaksi myyntikonttoriksi. Tuottaahan se osan palveluistaan Suomessa, mutta niitäkin on siirretty jo Ruotsiin. Viime vuoden lopussa uutisoitiin uuden Soneran toimitusjohtajankin tulevan Norjasta ja Telia Companyn johtoryhmässäkin on enää ainoastaan yksi suomalainen, suomenruotsalainen Robert Andersson.

Suomen yritysverotus vaatii reformia

Suomen verotusrakenne ei ole kyennyt pysymään globalisaation mukana tarpeeksi hyvin ja poliittista tahtoa ei ole ollut laittaa verotusta oikeudenmukaiseksi, jolla Suomi keräisi hyvin veroitusta ja myös voisi olla yrityksen kokoon nähden oikeudenmukainen.

 

Hankintalaki on uudistettava kansalaisten ehdoilla

Euroopan unioni uudisti helmikuussa 2014 julkisia hankintoja säätelevän hankintadirektiivin. Sen jälkeen Suomessa on valmisteltu kansallisen hankintalain uudistusta työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. Lakiluonnos oli kesällä lausuntokierroksella järjestöissä ja hankintoja tuntevissa organisaatioissa, ja lakiesityksen on määrä tulla eduskuntaan tämän syksyn istuntokauden aikana.

Monikansalliset suurhankkeet ovat kuolinisku kotimaisille

Samalla kun hallitus nipistää matalapalkkaisilta, se ei ole näkevinään rahavirtoja, jotka valuvat monikansallisten yritysten mukana muualle.

Pääkaupunkiseudun asiakas- ja potilastietojärjestelmä  Apotin ohjausryhmä on tehnyt päätösehdotuksen järjestelmätoimittajasta. Siihen on valittu amerikkalainen Epic Systems Corporation. Hankkeen hinta on 400 m€, mutta kokonaishinnaksi on arvoitu 575 m€. Vertailun vuoksi:  sunnuntailisien leikkauksella  177 m€ ja arkipyhillä 200 m€ säästöä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä