Phoenicz Ajatuksia pohjoisesta etelään

Kaikki blogit puheenaiheesta Viron yritysverotus

Viron veromalli

Kaleva uutisoi 23.9. suomalaisten virkamiesten pelosta virolaista veromallia kohtaan. Tämä perusteltiin verotulojen romahtamisella. Samanaikaisesti suomitaan kovaäänisesti veroparatiisiyhtiöitä ja niistä saamatta jääneitä veroeuroja. Suomen yritysverotusta on pidetty jo kauan ennalta-arvaamattomana ja raskaana. Mikäli yrityksellä on lailliset perusteet toimia ulkomailta käsin, se tekee sen varmasti, jos siitä on yritykselle taloudellista hyötyä. Virossa hyöty on päivänselvä.

Pääministeri Sipilän sijoitukset nostettava päivänvaloon

Pääministeri Sipilä on uskovainen mies, lestaadiolainen. Hänen siis pitäisi olla myös moraaliltaan korkealla. 

Siksi on outoa, että hän ei kerro minne on miljoonansa sijoittanut. Eikä Sipilä myöskään pidä ongelmallisena, että hänen itsensä ei tarvitse maksaa tuotoista veroa vuosittain. Kunhan sitten joskus maksaa, jos maksaa. Korkoa korolle verottomasti on Sipilän mielestä ok.

Viron yritysveromallista talouden piristysruiske

Virossa yritykseen jätettyä voittoa ei veroteta lainkaan. Osinkona jaettavaan voiton osaan sen sijaan kohdistuu 21 prosentin tasavero. Saajalleen osinko on verovapaata tuloa.

Verotus tapahtuu vasta, kun voitot kotiutetaan yrityksestä, jolloin yritykseen jäävästä ja yrityksen kehittämiseen suunnatusta voitosta ei vielä mene veroa.

Kirjallinen kysymys Viron yritysveromallin soveltamisesta

Tiedustelen eilen jättämässäni ensimmäisessä kirjallisessa kysymyksessäni, että aikooko hallitus selvittää Viron yritysveromallin soveltamismahdollisuudet Suomessa. Viron yritysveromalli oli yksi eduskuntavaaliteemoistani.

 

Tässä kirjallinen kysymykseni kokonaisuudessaan:

 

Toivottavat ja toivottomat talousuudistukset

Hallitusneuvotteluista tihkuvien tietojen perusteella tulevan hallituksen talouslinjaa tuntuu olevan vaikea määritellä. Ennakkoarvioiden perusteella koplan hallitusyhteistyö lupaa kylmää kyytiä vähäosaisille ja elinympäristölle. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy.

Verotetaan sitten, kun rahaa saadaan

Kymmenen ihmistä työllistävä perheyritys on siirtymässä seuraavalle sukupolvelle. Osakkeet siirretään lapsille ja ne joutuvat perintöveron kohteeksi. Uusien omistajien pitää nyt maksaa satoja tuhansia euroja perintöveroa. Heillä on kuitenkin asuntolainat eikä käteistä löydy läheskään tarvittavia summia. Koska yrityksen osaa on hyvin hankala myydä, joutuvat he myymään koko yrityksen nopeasti ja halvalla ulkomaiselle kilpailijalle voidakseen maksaa perintöveron. Kilpailija lopettaa yrityksen työntekijöiden työsuhteet ja alkaa palvella asiakkaita omalla organisaatiollaan.

Verosuunnittelua

Sillä perusteella vain minkä täydellinen asioihin perehtymättömyys antaa, esitän aivan omia ajatuksia, joista ei voi syyttää ketään muita.  Aiheen kirjoitukseen antoi tämän illan  TV1 ohjelma veroparatiiseista.

 

Tietääkseni Virossa on käytössä sellainen verotussysteemi, jossa yritystä ei veroteta ollenkaan.  (Onko oikea ilmaisu ”yhteisövero 0?”)   Kun sitten yrityksestä maksetaan palkkaa tai osinkoa, sitä verotetaan.  Olenko ymmärtänyt tämänkin oikein?

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä